Gammaproject op OBS De Duizendpoot

25 november 2016
Op OBS De Duizendpoot, locatie Lindenheuvel, is groep 8 gestart met een bijzonder project. In samenwerking met de Gamma gaat de groep werken aan een zelfontworpen product. Ze krijgen uitleg van de Gamma, ontwerpen hun idee en gaan vervolgens in de werkplaats bij de Gamma het ontwerp daadwerkelijk maken.
Marja Vroemen: "Als techniekcoŲrdinator van onze school ben ik in contact gekomen met GabriŽlle Kleuskens die in opdracht van de Gamma hier een project is gestart. Het project sprak me meteen erg aan.
Op de eerste plaats is de rol van de kinderen in dit project heel groot. Zij zijn de draaiende spil in dit verhaal. Hun ideeŽn worden werkelijk uitgevoerd. Dit geeft hen het idee dat ze belangrijk zijn. Verder mogen de kinderen zelden tot nooit met deze materialen werken en krijgen die kans nu wel. Tot slot is het een mooi project op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren; het heeft raakvlakken met andere vakken zoals rekenen, tekenen en taal."

De juf als goed doel
De groep kinderen kreeg in de eerste bijeenkomst uitleg over de opdracht. Marja: "Als eerste moesten ze nadenken voor welk goed doel ze iets wilden maken. Er kwamen verschillende mooie onderwerpen naar voren. Ook de juf werd een goed doel!. Nadat de kinderen klassikaal gekozen hebben welk onderwerp het zou worden kwam de eindbeslissing; de juf had gewonnen. De volgende opdracht kwam eraan. Wat zou de juf nu leuk vinden? De meeste kinderen wisten het; we gaan iets maken voor alle kinderen van onze school (stiekem was dit ook een van mijn doelen). Samen hebben ze besloten dat ze een bankje gaan maken voor het plein/de tuin. Het wordt hun nalatenschap aan onze school."

Technische tekening maken
"Dinsdagmiddag 29 november gaan we verder. Voor die tijd moeten we het volgende geregeld hebben:
  1. Hoe moet de bank eruit zien? Hij moet ontworpen worden. (kinderen met een tekenkwaliteit gaan dit regelen)
  2. Daarna gaan we hier een technische tekening van maken. Eerst moeten we natuurlijk ontdekken wat een technische tekening is.
  3. Daarna gaan we een taakverdeling maken. Wie gaat wat doen?
  4. De kinderen met een rekenkwaliteit gaan ons budget (€162,50 ) in de gaten houden.
  5. Weer andere kinderen gaan uitzoeken welke materialen en gereedschappen we nodig hebben. Hiervoor gaan we de site van de Gamma bezoeken en kijken welke materialen er zijn.
  6. Als we dit duidelijk hebben dan moeten we een bouwplan hebben/maken.
Verschillende kwaliteiten
Deze onderdelen plaatsen we in een presentatie die we op dinsdagmiddag gaan presenteren.
Het betekent dat de kinderen verschillende kwaliteiten moeten gaan ontwikkelen. Dit zal voor hen een super ervaring worden. Ze zijn in ieder geval na de eerste dag al dolenthousiast.
In december gaan we dan twee keer naar de Gamma toe om het product te maken: er wordt dan gezaagd, gehamerd en geboord. We kijken er nu al naar uit en we zijn allemaal erg benieuwd hoe het er uiteindelijk uit komt te zien!"
Terug
Print