Voorlezen door de burgemeester

29 januari 2019
In een dikke week vol activiteiten die in het teken van de Nationale Voorleesdagen stonden, zoals samen luisteren naar voorleesverhalen van ouders en leerkrachten, werd op maandag 28 januari door groep 8 van BS Angela in Echt een bezoek gebracht aan de raadszaal waar werd voorgelezen door burgemeester Jos Hessels.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen werd op BS Angela elke dag voorgelezen door een ouder. Alle leerkrachten hebben zelfs elke dag gewisseld om steeds in een andere groep voor te lezen. Ook hadden ze bezoek van Bente, een meid die een boek heeft geschreven over haar broertje met autisme.
De kinderen van groep 8 gingen op woensdag naar het gemeentehuis waar ze werden voorgelezen door de burgemeester.

De oma van de oma van mijn oma
De burgemeester had zelf al bij de voorbereiding keuzestress gehad, aangezien hij niet kon kiezen uit de verhaaltjes uit het boek. Hierin werd namelijk haarfijn uitgelegd hoe de mensen van nu en vroeger dachten en handelden. Hij koos voor het verhaal: Mijn opa gebruikt een tomtom, de opa van mijn opa gebruikte een wegenkaart, de opa van de opa van mijn opa keek naar de sterren. Dit verhaal bracht een gesprek op gang over discussies in de auto, satellieten in Amerika en Europa en geen GPS signaal tijdens de Golfoorlog. Het volgende verhaaltje ging over: Mijn oma mocht niet op voetbal, de oma van mijn oma mocht geen broek aan en de oma van de oma van mijn oma mocht niet stemmen. Dit bracht het gesprek oa. op Aletta Jacobs, die als eerste huisarts in 1871 het recht kreeg om net als mannen te gaan studeren aan de universiteit. Mede door haar inzet voor de rechten van de vrouw mogen vanaf 1922 vrouwen meedoen aan de verkiezingen.

DiscussiŽren
Voor groep 8 luisterde de burgemeester naar ideeŽn voor als zij burgemeester van Echt-Susteren zouden zijn. Net als tijdens een echte raadsvergadering werden de meningen van anderen hierin meegenomen en werden sommige meningen bijgesteld. Zo kwam het parkeerprobleem bij school, het gebruik maken van openbaar vervoer en het roken in openbare gelegenheden (waar kinderen aanwezig zijn) ter sprake. Ten slotte mochten de leerlingen nog kijken in de werkkamer van de burgemeester. Een mooie aanvulling van de Nationale Voorleesdagen op basisschool Angela!
Terug
Print